Alapvetően két színű batátát különböztetünk meg a a lila bőrű, szürke húsú szelídgesztenye ízű batátát és a sárga bőrű, narancssárga színű, sütőtökre emlékeztető ízű batátát. Ebből a két alap színből termesztették ki a színskála lassan minden színében az összes többi piacokon fellelhető édesburgonyát.
A batátának meglehetősen magas a szénhidrát tartalma, mégis a hagyományos burgonyával ellentétben előszeretettel nyúlnak hozzá még diétázók is. A hagyományos burgonyában 15 g szénhidrát található ezzel ellentétben az édesburgonyában 17 g /100 g. A két növény között a nagy különbséget a glikémiás index fogja adni (GI) ez az érték mutatja meg mekkora cukor emelkedést okoz egy adott élelmiszer elfogyasztása a szervezetben és emésztés során mekkora cukor zuhanást. Minél magasabb ez az érték 1-100-ig annál rosszabb Diabetesben az adott élelmiszer a szervezetre gyakorolt hatása. A főtt batáta 70 GI-el rendelkezik, a hagyományos burgonya egetverő 80-90 GI-el. Cukorbetegség és diéta esetén tehát nagyon nem mindegy melyikhez nyúlunk, ha már nyúlunk.
Miben tud mást nyújtani a batáta, mint a burgonya?
A batátának, főleg a sárga színű batátának igen magas a karotin tartalma, ami az A-vitamin elővitaminja. Ez a karotin mennyiség fedezi az egész napi A-vitamin szükségletet, gátolja a kollagén lebomlását és a faggyúmirigy termelődését, így hozzájárul a bőr szépségéhez és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Meglepő módon C-vitamin tartalma is jelentős 15-30 mg/100 g, emellett B1,-B2,-B6 vitaminban is bővelkedik. Ami még ennél is meglepőbb, hogy a tojásfehérjéhez nagyon hasonlatos fehérjét is termel, ami stimulálja a fehérvérsejtek termelődését ezzel támogatva az immunrendszert a gyulladásos folyamatok leküzdésében.
Tároló gyökérzetének köszönhetően nagy az ásványi nagy tartalma is: kalcium, magnézium, vas, réz, cink, szelén, mangán, foszfor, kálium. Kutatások bizonyítják, hogy ezzel a gazdag ásványi anyagtartalommal csökkenthető a májbetegségek kockázata és a daganatos betegségek kialakulása. Magnézium tartalma miatt izomlazító és stresszoldó hatását érdemes kiaknázni menstruáció idején.
Batáta jótékony hatásai:
-Immunrendszervédő hatása van
-Daganat ellenes hatás
-Jót tesz a szemnek
-Jót tesz a bőrnek
-Vérszegénység ellen ajánlatos fogyasztani
-Stresszoldó
-Izomlazító hatású, menstruációban nagy segítség
-Kismamáknak burgonya helyett magas rost és vas tartalma miatt ajánlott.
Hogyan fogyasszuk?
Gyakorlatilag bárhogy, ahogyan csak szeretnénk, elkészítésnének csak a képzelet szab határt. Süthetjük héjában, fűszeresen hasábként, chipsznek szeletelve, grillezve vagy töltve. Főzhető édesen és a sósan. Készülhet belőle sütemény, muffin, palacsinta, pite, püré, krémleves, gulyásleves..egyszerűen tényleg bármi annyira zseniális.
Recept ajánló:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése