A lilakáposztának nem hiába van olyan csodálatos szép lila
színe, ezt a sötét színt az antocianidoktól kapja, aminek igen erős
méregtelenítő hatása van. Az antocianidok különböző fém ionokkal, mint vas,
magnézium komplexet alkotnak így alakul ki a növény kékeslila színe. A káposzta
színét valójában nem a káposzta éretlensége, fajtája vagy nyomelemekben való
gazdasága befolyásolja, hanem a környezet PH-ja: 3,5Ph-nál vöröses szín
dominál, míg lúgosabb PH-nál a kék szín.
A legújabb Finn felmérés szerint több mint 370 növényi
élelmiszerben határozták meg 24-féle flavonoid mennyiségét ezek között
található a lilakáposzta is. Ez egy igen jó hír, hiszen a flavonoidoknak megkérdőjelezhetetlen
szerepe van betegségek megelőzésében és az egészség megőrzésében.
A lilakáposzta gyógyító hatása az antocianidok és
flavonoidok miatt igen szerteágazó viszont két nagy szervrendszerünk
gyulladásos folyamataival szemben mégis kiemelkedőbben veszi fel a harcot. Az
egyik az emésztőrendszer a másik az érrendszer. Magas rostanyag tartalma bélradírként
működik, gyorsítja a béltartalom áthaladását ezzel tisztítva a szervezetet a
méreganyagoktól. Gyomorfekély ellen is nagy segítség a növény leve, mert sok
U-vitaminként ismert aminosavat tartalmaz (metil-metionin) aminek gyomorvédő
hatása van. Segíti a nyálkahártya minél előbbi regenerálódását, ezzel a fekély
hegmentes gyógyulását.
A káposztában lévő antocianidok a bélből felszívódva véráramba
kerülnek, ahol az érfalat nitritoxid kiválasztására serkentik. Ez az anyag az
ér ellazulását eredményezi, ezáltal csökken a vérnyomás, így bizonyos
mértékben, de hozzájárul a magas vérnyomás elleni harchoz. K-vitamin tartalma
véralvadási kaszkád fontos alkotója, gátolja a trombózis kialakulását. Olyan
jól teszi ezt, hogy akinek véralvadásgátlót írnak fel, a káposzta tiltólistás
növény lesz.
Mivel a káposzta igen kevés kalóriát és szénhidrátot
tartalmaz, ennek ellenére mégis telítő hatása van, így a fogyókúrázok, és
cukorbetegek bátran beépíthetik diétájukban.
Lilakáposzta jótékony alkotói:
-A-, K-, B- és C-vitamin, U-vitamin (metil-metionin,
aminosav)
-Jelentős Vas, Magnézium, Kalcium, Jód, Foszfor, Nátrium,
Zink és kén tartalma van, ez adja a káposzta fémes illatát horzsolás közben.
-36 féle antioxidáns tartalmaz: Antocianidok
-Flavonoidot tartalmaz
Szervezetre gyakorolt hatása:
-Gyulladáscsökkentő hatású
-Immunerősítő hatású
-Bélregeneráló hatású
-Belső fekélyek gyógyulását a lilakáposzta leve gyorsítja
-Trombózis gátló hatású
-Rák megelőző hatású az antioxidánsai miatt
-Csökkenti a koleszterin szintet, segíti a cukorháztartást
Recept ajánló:
Lazac lilakáposzta salátával
(Írta: Slimgastro)
Recept ajánló:
Lazac lilakáposzta salátával
(Írta: Slimgastro)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése