Keresés ebben a blogban

2018. december 6., csütörtök

Lilakáposzta


A lilakáposztának nem hiába van olyan csodálatos szép lila színe, ezt a sötét színt az antocianidoktól kapja, aminek igen erős méregtelenítő hatása van. Az antocianidok különböző fém ionokkal, mint vas, magnézium komplexet alkotnak így alakul ki a növény kékeslila színe. A káposzta színét valójában nem a káposzta éretlensége, fajtája vagy nyomelemekben való gazdasága befolyásolja, hanem a környezet PH-ja: 3,5Ph-nál vöröses szín dominál, míg lúgosabb PH-nál a kék szín.


A legújabb Finn felmérés szerint több mint 370 növényi élelmiszerben határozták meg 24-féle flavonoid mennyiségét ezek között található a lilakáposzta is. Ez egy igen jó hír, hiszen a flavonoidoknak megkérdőjelezhetetlen szerepe van betegségek megelőzésében és az egészség megőrzésében.

A lilakáposzta gyógyító hatása az antocianidok és flavonoidok miatt igen szerteágazó viszont két nagy szervrendszerünk gyulladásos folyamataival szemben mégis kiemelkedőbben veszi fel a harcot. Az egyik az emésztőrendszer a másik az érrendszer. Magas rostanyag tartalma bélradírként működik, gyorsítja a béltartalom áthaladását ezzel tisztítva a szervezetet a méreganyagoktól. Gyomorfekély ellen is nagy segítség a növény leve, mert sok U-vitaminként ismert aminosavat tartalmaz (metil-metionin) aminek gyomorvédő hatása van. Segíti a nyálkahártya minél előbbi regenerálódását, ezzel a fekély hegmentes gyógyulását.

A káposztában lévő antocianidok a bélből felszívódva véráramba kerülnek, ahol az érfalat nitritoxid kiválasztására serkentik. Ez az anyag az ér ellazulását eredményezi, ezáltal csökken a vérnyomás, így bizonyos mértékben, de hozzájárul a magas vérnyomás elleni harchoz. K-vitamin tartalma véralvadási kaszkád fontos alkotója, gátolja a trombózis kialakulását. Olyan jól teszi ezt, hogy akinek véralvadásgátlót írnak fel, a káposzta tiltólistás növény lesz.

Mivel a káposzta igen kevés kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, ennek ellenére mégis telítő hatása van, így a fogyókúrázok, és cukorbetegek bátran beépíthetik diétájukban.


Lilakáposzta jótékony alkotói:

-A-, K-, B- és C-vitamin, U-vitamin (metil-metionin, aminosav)
-Jelentős Vas, Magnézium, Kalcium, Jód, Foszfor, Nátrium, Zink és kén tartalma van, ez adja a káposzta fémes illatát horzsolás közben.
-36 féle antioxidáns tartalmaz: Antocianidok
-Flavonoidot tartalmaz

Szervezetre gyakorolt hatása:

-Gyulladáscsökkentő hatású
-Immunerősítő hatású
-Bélregeneráló hatású
-Belső fekélyek gyógyulását a lilakáposzta leve gyorsítja
-Trombózis gátló hatású
-Rák megelőző hatású az antioxidánsai miatt
-Csökkenti a koleszterin szintet, segíti a cukorháztartást




Recept ajánló:


                                         Lazac lilakáposzta salátával


(Írta: Slimgastro)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése