Keresés ebben a blogban

2018. december 10., hétfő

Lazac -Túl az Omega-3 zsírsavon


A lazac fantasztikus fehérjeforrás, szénhidrátot szinte nem is tartalmaz, bővelkedik B12 vitaminban, számos nyomelemet tartalmaz (kálium, cink, vas, szelén) és ha ez még nem lenne elég, tele van eszenciális omega-3 zsírsavakkal is, amit az emberi szervezet nem tud előállítani mégis szükség van rá.





A lazac fogyasztás előnyei azonban messze túlnyúlnak a benne lévő omega-3 zsírsavakon. A hal rózsaszín színét egy szuperkarotinoid, az astaxantin adja.

Mi is valójában az astaxantin?

Az astaxantin egy a karotinok közé tartozó festékanyag olyan antioxidáns, ami sokkal hatékonyabban védi a szervezetet a káros szabadgyököktől, mint bármely más antioxidáns. A Nutrition and Metabolism szakfolyóiratban megjelent kutatások szerint 550-szer hatékonyabban védi ezen káros anyagoktól a szervezetet, mint az E-vitamin. Javítja a bőr nedvességtartalmát és rugalmasságát, de öregedés gátló hatása mellet nagyon jót tesz a szemnek is. Védelmet ad a bőrnek napozás során a szervezetet ért Uv-fénnynel szemben. Kiváló regeneráló hatását edzés után érdemes kiaknázni, növeli az állóképességet, csökkenti az izomfájdalmakat.

A lazacban lévő omega-3 zsírsavról klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy csökkenti a szív koszorúér betegségét, ezáltal a szívinfarktus kockázatát, mivel csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezzel az érfalra lerakodott plakkok, érelmeszesedés kialakulását.

Napi szükségletünket két féle képen fedezhetjük vagy szintetikus kapszulák formájában vagy tengeri halak fogyasztásával. Sajnos ma Magyarországon nagyon drágán lehet hozzájutni a tengeri halakhoz így a lazachoz is, kisebb mértékben azonban hazánkban is őshonos Busában is megtalálható. Ezen kívül növényi olajokban, mint olivaolaj, repceolaj, lenmagolaj szintén sok omega-3 zsírsav van. Kis mértékben, de pótolható olajos növényi magvak és hüvelyesek fogyasztásával( dió, mogyóró, zöldbab, bab)


Lazac egészségvédő tulajdonságai:
-Véd a daganatos betegségektől
-Jótékony Alzheimer-kórban
-Közérzet javító és depresszió ellenes hatású
-Mivel az omega-3 védi idegeket hatásos lehet Szklerózis Multiplex terápiában
-Hatásos asztmára és magasvérnyomásra
-Erősíti az immunrendszert
-Gyulladáscsökkentő hatású
-Csökkenti a koleszterin szintet
- Jótékonyan hat a koszorúerekre
-Gátolja a bőr öregedését, javítja rugalmasságát
-Jót tesz a szemnek
-Növeli az állóképességet





Recept ajánló:





                                                                 Mandulás lazac


Írta: (Slimgastro)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése