Keresés ebben a blogban

2019. január 1., kedd

Diétánk segítője: A kapor


A kertikapor vagy népies nevén kertikömény a Földközi -tenger vidékéről került be hazánkba. A kellemes illatú gyógy- és fűszernövény levele és érett termése egyaránt felhasználható. A görögök nemcsak ételfűszerként használták, Dioszkoridész a növény égetett magját vízzel elkeverve sebgyógyításra használta, ezért sokáig a kaprot Dioszkoridész fűként ismerték. 
Gyógynövényszakértők előszeretettel ajánlják csecsemők és idősek bélbetegségeire (étvágyjavítás, puffadás, szélhajtás, bélgörcs oldás, bélférgesség) mert jóval kíméletesebben hat, mint az ánizs vagy az édeskömény.
A kapor magja serkenti a hasnyálmirigy inzulin termelését ezzel hatásosan csökkenti a vércukor szintjét, ezért diabetes diétában nagy segítség lehet. Egyszerre nagyobb mennyiségben elfogyasztva hirtelen vércukor esést idézhet elő, ezért érdemes fokozottan, többszöri kisebb adagban használni. 


Ez a jelentéktelennek tűnő kis növény hihetetlen mennyiségű vitamint és ásványi anyagot rejt magában: legértékesebb antioxidánsa a C-vitamin, de tartalmaz A, -E, vitamint, B1-, B2-, B3-, B6 vitamint, folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket, vanádiumot.

Magas rosttartalma segít csökkenteni a vér koleszterin és cukor szintjét. Vas, folsav tartalmát vérszegénység esetén érdemes kiaknázni.  B-vitamin, magnézium tartalma nyugtató és erős izomlazító hatást fejt ki, ezért a gyógyszeripar izomlazító és fájdalomcsillapító gyógyszerek előállítására termeszti. Pektin, cink, A és E-vitamin tartalmát kiváló cellulitis ellen. Flavonoidjai igen erős tumorellenes és antioxidáns hatást fejtenek ki. 

Illóolaja semmivel nem téveszthető össze, levele 0,5%-ot míg termése 2-5 % illóolajat tartalmaz, ami szintén nyugtató,-antibakteriális és gyulladás csökkentő hatású. Magjának olaja gátolja az emésztőrendszeri baktériumok szaporodását. A kapor illóolaj tartalma függ a talajtól és az időjárástól, legtöbb illóolajat virágzás után ad a növény, ami növény száradása során egyre csökken. Erős antibakteriális hatását nem csak a bélrendszeri betegségekben, de húgyúti fertőzésekben, nőgyógyászati betegségekben is remekül kezeli, mivel ezen betegségek nagy részét az  Escherichia coli nevű baktérium túlszaporodása okozza, a kapor viszont meggátolja ezen kórokozó szaporodását. Aki sűrűn szenved felfázásban vagy nőgyógyászati bakteriális fertőzésben annak érdemes az ülőfürdőjébe egy kis zacskó kapormagot tenni pár csepp kapor olajjal.

Apiol tartalma értágító hatású, ezért nagy segítség lehet Magasvérnyomás és Angina pectoris kiegészítő terápiájában. Természetesen az előírt gyógyszereket nem helyettesíti.

Vanádium tartalma szabályozza az inzulin termelést ezzel a vércukor szintjét igen hatásosan képes csökkenteni.



Kapor felhasználása:

-Gyógyszeriparban izomlazító és fájdalomcsillapító (Mydeton)
-Belsőleg kúraszerűen alkalmazva teaként emésztés javításra, bakteriális fertőzésre, vesekő-homok hajtására.
-Ülőfürdőként húgyúti és nőgyógyászati fertőzések kezelésére
-Frissen, szárítva vagy fagyasztva fűszernövényként minden rejtett hatását ki lehet aknázni.
-Ételek ízesítésére.


Kapor élettani hatásai:

-Daganatellenes hatású.
-Immunrendszer erősítő.
-Bőr regeneráló hatású, anticellulitis hatású.
-Fájdalomcsillapító hatású, kiváló ízületi fájdalmakra és fejfájásra.
-Sebfertőtlenítő hatású.
-Tágítja az ereket, magasvérnyomás kiegészítő terápiájára alkalmas.
-Nyugtató, görcsoldó hatású.
-Bélgörcsoldó, szélhajtó, emésztés javító, étvágynövelő hatású.
-Erős antibakteriális hatású, húgyúti fertőzésekre és nőgyógyászati fertőzésekre kiváló.
-Serkenti a tejelválasztást.
-Csökkenti a kellemetlen szájszagot.
-Csökkenti a koleszterinszintet és a vércukrot.
-Vérszegénységre hatásos.
-Vizelethajtó hatású, oldja a vesekövet, jól hajtja a homokot.

Terhesség alatt fogyasztása nem ajánlott!!!
Szoptatás alatt kis mértékben fogyasztható, de nem kúraszerűen!!

(Írta: Slimgastro)

Receptajánló:

                                     Lazacos lepény




                                     Magyaros töltike




         Kapros húsgombóc zöldbabbal



                           Kapros cékla tzatziki


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése