A mák amellett, hogy hihetetlenül finom töltelék alapanyag
rengeteg jó tulajdonsággal is rendelkezik, amit nem csak népigyógyászatban
hasznosítanak. Körülbelül huszonötféle alkaloidot tartalmaz: morfint,
narkotint, kodeint, tebaint, papaverint, melyekből fontos és nélkülözhetetlen
gyógyszerek készülnek. Az alkaloidok a száraz mákgubóból is kinyerhetők, ezért egyes
mákfajtákat a gyógyszeripar számára is termesztik. 2006 óta a fehér virágú mák
Magyarországon drognak számít, így szabadon csak a lilás-rózsaszínes virágú
változata termeszthető. Bár hazánkban az étkezési mák szabadon termeszthető
akár kis kertekben más országokban szigorúan tilos mindenféle mák termesztése.
Vámszabályok:
Egyes országok a mák bevitelét grammra leszabályozva vám
engedéllyel ugyan, de bevihető növényként tartják számon, viszont vannak olyan országok is ahová
egyáltalán nem lehet bevinni. Utazás előtt ezért érdemes mindig előre tájékozódni
az adott ország aktuális vámszabályzatáról. Amellett, hogy nem viszünk
rokonlátogatóba mákot érdemes odafigyelni arra is, utazás előtt, hogy a mák álpozitív
drogtesztet eredményezhet, ami akár két napig is kimutatható, attól függően
mennyit ettünk. Sportolóknál a mák doppingnak számít így a
versenyeknél különösen oda kell figyelni. A mák körülbelül 3-4 napa alatt ürül
ki a szervezetből. Mindezek ellenére a mák nem okoz semmiféle függőséget, sem
illuminált állapotot.
Nézzük milyen fontos anyagokat tartalmaz a mák, amit feltétlen
érdemes kiaknázni:
Az szokták mondani, hogy egy teáskanálnyi mákban benne van
az egész napi kálcium szükségletünk, de mennyi is pontosan az annyi? 100 g mák
968 mg kálciumot és 800 mg foszfort tartamaz. A mák ezzel máris nyolcszor annyi
kálciumot tartalmaz, mint a sokat emlegetett tej, ezért tejfehérjeallergiában, vegán
étkezésben kálcium pótlásra tökéletes. Emellett a csontok épségének megőrzésére
a két ásványianyag tökéletes egyensúlyban egymással ahhoz, hogy a kálcium a
lehető legjobban beépüljön a csontokba. Fogyasztása így ajánlatos növő félben
lévő gyermekeknél, kismamáknak, és menopauza idején.
Kálcium mellett rengeteg, 506 mg magnézium is van a mákban,
ami szintén segíti a kálcium felszívódását, beépülését, izomlazító hatású,
görcsoldó hatású. Fokozott fizikai munkát végzőknek, sportólóknak tehát az
egyik legtökéletesebb növények egyike.
Az apró mákszemek itt még mindig nem ürültek ki, mert viszonylag sok cink, réz, mangán, kálium is van az ici-pici raktáraktárakban, amik hozzájárulnak a bőr szépségéhez, az immunrendszer megfelelő
működéséhez.
Ha már teáskanállal példálóztam, egy teáskanál mákban annyi
vas található, amennyi fedezi egy férfi egésznapi mákszükségletének a 4%-át,
nőknek pedig a 2%-át. Kissé kevésnek tűnhet ez az érték, de gondoljunk csak
bele, hogy egy evésre alsóhangon valószínű legalább 4 ek mákot megeszünk
bármilyen finom süteményről is legyen szó, így ez az érték egy mákos napon
20-50% is lehet. A vasnak a vér oxigén szállításában van nagyon fontos szerepe,
így a mák vérszegénységre és fáradság ellen is csodálatos.
A mák emellett maga a vitaminbomba B1-, B2-, B5-, B6-vitamain
tartalmával erős idegrendszert kölcsönöz. A benne lévő Niacin = B3-vitaminjának
segítségével a méregtelenítésben segíti a szervezetünket, ugyanez a vitamin
segít a migrénes fejfájás leküzdésében, a koleszterin és a nemi hormonok képződésében,
csökkenti a magasvérnyomást, kiváló dermatítisre.
Mint minden más olajos mag ahogy fent is említettem
elősegíti a koleszterin termelődést, ezért fogyasztása csak mértékkel ajánlott.
Viszonylag magas a telítetlen zsírsav tartalma 72%.
A mák jótékony hatásai:
-Csontritkulás ellen kiváló, megállítja a csontszövet
leépülését.
-Csökkenti a magasvérnyomást
-Segíti a bőr épségét, szépségét, hatásos dermatítisre
-Vérszegénység ellen kiváló
-Fejfájásra, izomgörcsökre nagyon hatásos
-Gyorsítja a sebgyógyulást
-Javítja a koncentrációt, memóriát
-Nyugtató hatású
-Bél tisztító hatású
A mákot sokféle képen beilleszthetjük étrendünkbe:
fogyaszthatjuk palacsintának, bejglinek, pitének, rétesnek, beletehetjük süteménybe,
sós péksüteményekben, kenyérfélékbe, de szórhatjuk salátára is csak úgy.
Terápiás céllal a mákolajat vagy mák kapszulát szokták
ajánlani, de mivel a mákolajban az omega3- és6 zsírsav aránya nem megfelelő
ezért tartós fogyasztása gyulladást is okozhat.
Egyszerűbb kúra, ha a sima darált mákot mézzel elkeverve
naponta eszünk 1-2 tk-al. Ha van kedvünk akkor készítsünk mézes-mákot
magunknak. A darált mákot 1:1 arányban keverjük el mézzel, öntsük egy kicsike üvegbe
naponta együnk belőle 1 ek-al, két hét után már csak 2-3 naponta fogyasszuk.
Cukorbetegeknek ez a módszer nem ajánlott!
Receptajánló:
Írta: Slimgastro
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése