Régi paraszti családból származó emberek megfelelő gyógyszer
híján vagy inkább gyógyszerre való pénz hiányában kitapasztalták mivel lehet a
különböző betegségeket távoltartani, elűzni. Az 1800-as években az alföldi
emberek fűszerpaprikás pálinkát ittak nátha ellen, de hogy kerül a
fűszerpaprika a pálinkába és főleg miért? Férfi ember régen kétféle italt
fogyasztott bort és pálinkát, mivel rájöttek, hogy a fűszerpaprika nagyon
hatásos mindenféle felsőlégúti betegségre, ezért az asszonyok az egyetlen
dologba csempészték a házigyógyszert, amit uruk megivott az pedig a pálinka. Persze
ettől független zsíroskenyérre szórva, pörköltben, gulyásban, kalácsban is napi
szinten ették a ma már méltán hungarikumnak számító édesnemes paprikát.
A kor előrehaladtával a tudomány is fejlődésnek indult, tudósok
elkezdték kutatni a népi hiedelmek hatása miben rejlik. Hőgyes Endre 1878-ban
kivonta a capsaicint a paprikából, amiről kiderült, hogy valóban egy nagyon
hatásos alkaloid, ami alkoholban oldódik a legjobban, hidegvízben ezzel szemben
egyáltalán. Legnagyobb mennyiségben a csípős paprikából lehet kivonni, annak
csípős ízérzetét adja.
Amióta felfedezték egyre több gyógyszer, kenőcs és sprayk
alapanyagát képezi. Hihetetlen hatásos reumára, mivel a csípőssége irritálja a
bőrt ezzel egyszerre okoz vérbőséget miközben érzésteleníti az adott bőrfelületet,
így fájdalomcsillapító hatást és gyulladáscsökkentő hatást fejt ki egyszerre az adott szakaszra.
Gyógyszeripar emellett migrénes fejfájásra orrsprayk formájában forgalmazza, de
tablettákban, légzést könnyítő kenőcsökben is megtalálható a vegyület,
ugyanis a fájdalomcsillapító hatása mellet a kapszaicinnek erős nyákoldó hatása
is van. A mai modern légzést könnyítő kenőcsök előde például a mellkasra kent
paprikás zsír volt.
Természetesen ezt a csodaszert a szépségipar sem hagyhatta
parlagon, csípős, bőr irritáló, vérbőséget okozó hatását kihasználva cellulitiszes
gélek formájában alkalmazza igen hatásosan.
A kapszaicin endorfinok kibocsájtására ösztönzi az agyat,
ami miatt csökken a morózus hangulat, nő a boldogság érzet. Szintén a kapszaicinnek köszönhető a gyomor és hasfájás
ellenes jótékony hatása.
Természetesen meg kell említeni Szent-Györgyi Albert nevét
is, aki először vonta ki és mutattak ki a paprikából a C-vitamint. Bár magában
az édesnemes fűszerpaprikában „csak” 250 mg C-vitamin található szemben a
pritaminpaprika 340 mg-val, azért ez a mennyiség így is négyszerese a citromban
található C-vitaminénak. A C-vitamin a skorbut legjobb ellenszere, védi a
fogínyt, a bőrt. C-vitamin hiányában töredezett, száraz lesz a bőr, rugalmasságát
elveszti, a fogíny elsorvad, a fogak kihullanak, sebek nehezebben gyógyulnak. Rendszeres
paprika fogyasztással mindezek a betegségek megelőzhetők, ezen túl fokozza a
fehérvérsejtek működését így a szintén nagyon hatásos megfázás ellen. A C-vitamin
az egyik legerősebb antioxidánsunk, a leghatásosabban védi a szervezetet a rákkeltő
anyagok káros hatásától
Az édes nemes fűszerpaprika sok A-vitamint is tartalmaz, mindössze
34 g őrölt paprika (két púpos ek) fedezi egy felnőtt A-vitamin szükségletét. Az
A-vitamin a C-vitaminnal együtt szerepet játszik a szürkehályog megelőzésében.
Biztosítja a csontok, fogak megfelelő növekedését. Védi a bőrt a káros környezeti
hatásoktól, rugalmasságot biztosít a kötőszövetnek.
A fűszerpaprikában P-,B1,-B2 -vitamin is található.
Minden kincsével együtt összességében a nátha minden tünetét
képes enyhíteni: oldja a nyákot, csillapítja a torokfájást, izzasztóhatása van,
felfrissít, antioxidánsai védelmet nyújtanak és fokozzák a fehérvérsejtek
termelődését. Nagyon hatásos influenza megelőzésére.
A paprika jótékony hatásai:
-Fertőtlenítő hatásának köszönhetően jó védelmet nyújt influenza
ellen.
-Fájdalom csillapó, migrén ellenes hatású.
-Érzéstelenítőhatású.
-Sebgyógyító hatású.
-Gyulladáscsökkentő hatású
-Ízületi betegségekre kiváló.
-Tumor ellenes hatású.
-Skorbut ellen kiváló, védi a fogínyt és a kötőszöveteket.
-Nyákoldó hatású.
-Izzasztó hatású, torokfájásra kiváló, fájdalomcsillapító
hatású.
-Anticellulitis hatású, bőrszépség megőrzésére hatásos.
-Védi a szemet, szürkehályog megelőzésére alkalmas.
-Növeli a fehérvérsejteket náthás időszakban kiváló védelmet
nyújt.
-Gyomorrontásra, hasfájásra nagyon jó.
-Enyhe vízhajtó hatású.
-Segíti kiürülni a húgysavat.
-Felfrissít, elűzi a fáradságot, morózus hangulatot.
Hamis bakonyi
Tárcsán sült kárász zöldségekkel
Betyáros grillcsirke
Cheddaros rakott karfiol
Marha gulyás
Pandúrleves
Tárcsán sült kárász zöldségekkel
Betyáros grillcsirke
Cheddaros rakott karfiol
Marha gulyás
Pandúrleves
Írta Slimgastro
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése