Spenót az egyik legismertebb kultúrnövényünk, szinte nincs
olyan konyhakert amelyikben ne vetnének. A locsolást leszámítva teljesen
igénytelen, könnyen és gyorsan szaporodik, semmi gond nincs a szüretelésével,
ennek ellenére mégis az egyik legkevesebbet fogyasztott kerti vetemények
egyike. Valószínű nagyon kevés anyuka van, aki a „nem” és a „fúj” jelzőkön kívül
mást is hallott volna már a spenóttal kapcsolatban, pedig néha csak egy kis
lelemény hiányzik a tálaláshoz.
Fogyasztható frissen vagy párolva, főzve vagy sütve,
felhasználása szinte korlátlan: a salátáktól, a palacsintán át a smoothiek,
sültek, levesek, főzelékek, egytálak, piték, muffinok gyönyörű izgalmas színét és belbecsét adhatja.
A spenót értékes kincsei:
Spenót értékes kincsei között elsősorban hihetetlen
mennyiségű flavonoidjait kell kiemelni, melyek közül három hatásosan lassítja gyomorrák,
a mell és bőrrák sejtjeinek burjánzását. Béta karotin tartalma védi a vastagbelet,
növeli ellenláló képeségét, ezzel csökkenti a vastagbélrák kialakulásának
kockázatát.
Nagy mennyiségű A és C-vitamin tartalma a bőr és kötőszövet védőhatást
fejt ki, védi a szemet, fogínyt és védi a bőrt a káros UV-sugárzástól.
Jelentős
K-vitamin tartalommal rendelkezik, már egy csészényi is bőven fedezi a napi
szükségletet. A K-vitamin gátolja a vér alvadását, ezért véralvadásgátlót
szedők a spenótot csak fokozottan vagy egyáltalán nem fogyaszthatják.
Folsav és
B6 vitamin tartalma segíti csökkenteni az érpályát károsító homociszteint,
ezzel méltán sorolhatjuk a szív és érrendszert védő növények közé.
A spenót negatív kalóriás étel 100 g növény csupán 29 Kcal és 1,3 g Ch. Kiváló élelmiszer rost
forrás, élénkíti a májműködést és az epeműködést ezért előszeretettel építik be
tisztító, méregtelenítő kúrákba. Tartós, nagyobb mennyiségű fogyasztása minden
értéke mellett mégsem ajánlatos, mert a spenótnak igen magas az oxálsav
tartalma, aminek erős kőképző hatása van. A vesekövesedésre hajlamos egyének egyáltalán
nem fogyaszthatják.
Magas kálcium és oxálsav tartalma segíti a csontok épségét,
magnézium tartalma nyugtató és görcsoldó hatású. Benne lévő Szelén védi a
pajzsmirigyet.
A spenót hatalmas vastartalma egy
sztereotípia, egy tévedés csupán. 1870-ben Erich von Wolf kémikus a spenóton végzett kutatása során véletlen elírt egy tizedesvesszőt, ami miatt
elterjedt, hogy tízszer annyi vasat tartalmaz, mint valójában. Természetesen a
hiba gyorsan javításra került, ennek ellenére mégis ajánlják a spenótot
kismamáknak, gyermekeknek és vérszegényeknek vas pótlás kiegészítésére
fogyasztani. Az ok pedig igen egyszerű: a spenót sokkal könnyebben emészthető,
kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz, mint a vasban bővelkedő vöröshúsok.
Gyógyhatása:
-Gyomos, bélrendszer védő hatás
-Daganatellenes hatású, csökkenti a gyomorrák, mell és a
bőrrák kialakulását.
-Védi a szemet, bőrt és a fogínyt.
-Gyulladáscsökkentő hatású.
-Könnyebben emészthető ezért a benne lévő vas jobban
hasznosul.
-Véralvadásgátló hatású.
-Nyugtató és görcsoldó hatású.
-Kálcium és oxálsav tartalma erősíti a csontokat.
-Negatív kalóriás étel, magas rosttartalma miatt kedvelt a
diétázok körében.
-Serkenti a máj és epeműködést.
Tilos fogyasztani!
Vesekövességre hajlamos egyéneknek.
Véralvadásgátló terápiában.
Recept ajánló:
Nyúltokány spenótos édesburgonya salátán
Resztelt máj spenótos zeller pürével
Spenótos-gombás csirke
Bolognai tagliatelle
Ropogós spenótos perec
Svéd húsgolyó spenót ágyon
Nyakonöntött túrógombóc
Vöröslencse tészta saláta
(Írta Slimgastro)
Nyúltokány spenótos édesburgonya salátán
Resztelt máj spenótos zeller pürével
Spenótos-gombás csirke
Bolognai tagliatelle
Ropogós spenótos perec
Svéd húsgolyó spenót ágyon
Nyakonöntött túrógombóc
Vöröslencse tészta saláta
(Írta Slimgastro)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése